Egyedül fogja tölteni az ünnepeket, és úgy érzi, hogy ez olyan nagy lelki megterhelést fog jelenteni Önnek, amire jobb, ha előre felkészül? Ilyenkor az érzelmi evés az egyik leggyakrabban előforduló probléma. Érdemes ennek egy kicsit utánajárnia, hiszen ha tisztában van a háttérrel, akár saját erejéből is meg tudja előzni!

Az ünnepek előtti néhány hét a legtöbb ember számára izgatott várakozással telik, ám akkor, ha valaki tudja, hogy egyedül fogja tölteni a karácsonyi időszakot, a decembert csupa negatív érzelem, szomorúság és szorongás itatja át. Az egyik legjellemzőbb reakció ilyenkor a túlevés, aminek megvannak a maga nyilvánvaló következményei. Érdemes hát foglalkozni a megelőzéssel, ehhez pedig ismerni kell a probléma mozgatórugóit és hatásmechanizmusát.

Amikor nincs kivel megosztani a szeretet ünnepét, szükség van valamire, ami megnyugvást és biztonságérzetet nyújt, a legkézenfekvőbb megoldás pedig általában az evés. Nagyon rövid idő alatt rögzül, hogy ez lesz az automatikus reakció a magányosság érzésére, így az evés elkezd sokkal többet jelenteni, mint egyszerű éhségcsillapítás. Az üresség leküzdésének eszközévé fog válni, instant vigasszá, amihez bármikor lehet nyúlni, amikor szükségesnek látszik.

A tudatalatti evéssel kompenzálja a szeretet hiányát és egyben segít elnyomni az érzelmeket, hogy ne kelljen szembenézni a magánnyal. Az evés egyszerű és kényelmes menekülési útvonalat jelent ilyenkor, ennek az egyik legnagyobb veszélye, hogy az idő előrehaladtával mindinkább szokássá válik, és egyre nehezebb lesz megszabadulni tőle.

A karácsonyi túlevés azonban kellő tudatossággal megelőzhető; fel kell térképezni, hogy melyek azok az érzelmek, amik evési kényszert váltanak ki. Ez mély lelki munkát igényel, amire vannak, akik egyedül is képesek, de azt sem szabad szégyellni, ha valaki úgy érzi, csak külső támogatással tud majd boldogulni.

Thiery Henriette klinikai szakpszichológus Önnek is támogatást tud nyújtani ahhoz, hogy megelőzze a problémát, és jól tudja kezelni azt is, ha egyedül fogja tölteni az ünnepeket. A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!