Az adventi időszak a legtöbb ember számára izgalommal és szeretettel teli várakozást jelent, de olyanok is vannak, akiket feszültséggel tölt el a közelgő ünnep. A karácsony egyik jellegzetessége a finomságokkal megpakolt asztal, a különleges fogások, amik mellett jól esik elidőzni azokkal, akiket szeretünk. Ám azok számára, akik az evészavar valamilyen típusával küzdenek, ez az idilli kép egyenesen rémálom lehet.

A legtöbb emberre jellemző, hogy a karácsonyi időszakban hajlamos túlzott mértékű ételfogyasztásra. Ilyenkor általában búcsút mondanak az emberek a diétának, és szívesen elcsábulnak egy-egy olyan étel láttán, amit a hétköznapokban nem engednek meg maguknak. Ennek hátterében nem áll evészavar, ez egy bizonyos szintig általános jelenség, ami néhány kiló súlygyarapodással, esetleg minimális bűntudattal jár, aminek januárban már nyoma sincs. Azonban azok számára, akiknek az evés a hétköznapokban is jóval többet jelent a biológiai szükséglet kielégítésénél, karácsonykor még nagyobb problémát jelent a megpakolt asztal.

A falásrohamokkal járó evészavar hátterében általában valamilyen pszichológiai hiány húzódik meg. Ilyenkor az érintettek mértéktelen evéssel próbálnak betölteni valamilyen, a mindennapi életükben jelentkező hiányt, ami bármilyen személyes vagy társas szükséglet lehet. A szépen terített asztal láttán a sóvárgás fokozódik, ám az evés nem nyújt megoldást a lelki problémára, ami még több szenvedéshez vezet. Az evészavar kezelése szakember segítségével lehetséges, ehhez azonban arra van szükség, hogy az érintettek vagy a környezetükben élők felismerjék, hogy baj van.

Ha úgy látja, hogy családtagját, közeli barátját evészavar kínozza, esetleg saját magát érzi érintettnek, forduljon bizalommal Thiery Henriette klinikai szakpszichológushoz! Az evészavar kezelése személyesen, de igény esetén akár online terápia keretein belül is történhet. A lehetőségekről és módszerekről tájékozódhat a www.thieryhenriette.hu weboldalon, kérdéseit pedig tegye fel bátran a +36-70-432-5790-es telefonszámon vagy az info@thieryhenriette.hu e-mail címen!