Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy ha sikeresen vettük azokat az akadályokat, amiket fiatal felnőttként állított elénk az élet, és nem kell különösebb lelki nehézségekre számítanunk egészen a nyugdíjas éveinkig. Ám valójában minden életszakasznak megvannak a maga kihívásai, így éppen akkor, amikor a legaktívabbnak kellene lennünk, felnőttkorunk közepén is utolérhet minket egyfajta krízis. Az a kétségbeejtőnek tűnő állapot, amikor talán a legkevésbé találjuk a helyünket a saját életünkben, az úgynevezett életközépi válság. Megjelenhet a kínzó kérdés-„mit tettem le az asztalra, mi áll még előttem”?

Nagyjából a harmincas éveink közepétől az ötvenes éveink közepéig bármikor elérkezhet egy olyan időszak az életünkben, amikor úgy érezzük, hogy elakadtunk. Számot vetünk azzal, hogy mit értünk el eddig, és mire számíthatunk még, realizáljuk az idő múlását és életünk végességét. Ezekkel a negatív érzésekkel nem könnyű megbirkózni, és az ilyenkor kialakuló állapot, az életközépi válság jóval többet jelent egy mélypontnál, amin egyik napról a másikra képesek vagyunk túllendülni. Nehezíti a helyzetet, hogy ebben az életszakaszban egyre több egészségügyi problémával kell szembesülnünk, ami még inkább azt erősíti bennünk, hogy magunk mögött hagytuk a csúcsot, és innen már lefelé vesszük az irányt. Az életközépi válság jelentős érzelmi megterhelést jelent a mindennapokban, a negatív hangulat pedig tovább ronthatja a fizikai állapotot. Természetesen számtalan tényező befolyásolja, hogy mennyire uralkodik el rajtunk ez az állapot, a személyiség és a körülmények, például a társas kapcsolatok is hatással vannak az életközépi válság alakulására.

Ha az Ön életében most érkezett el az az időszak, amikor az életközépi válság határozza meg mindennapjait, és úgy érzi, nem találja a kiutat, forduljon bizalommal Sólyom-Tóth Tamás pszichológushoz! Ne hagyja eluralkodni a negatív érzéseket, és ne felejtse el, hogy segítséget kérni nem szégyen! A www.pszicho-menta.hu weboldalon bővebben tájékozódhat az életközépi válság kezelései lehetőségeiről és a terápia részleteiről, felmerülő kérdéseit pedig tegye fel bátran a +36-30-611-6477-es telefonszámon vagy a solyomttamas@yahoo.com e-mail címen!