Az egzisztenciális szorongás lényegében az egész életünket végig kíséri, lényünkből fakadóan természetes módon hordozzuk magunkban. Ennélfogva a döntés a saját kezünkben van; hagyhatjuk eluralkodni a félelmeinket vagy kellő tudatossággal kezelhetjük azokat. Nézzük meg ezt egy kicsit közelebbről!

Vannak olyan témák, amik különböző formában, de elkerülhetetlenül újra és újra megjelennek az életünkben, ez a szabadság, az elszigeteltség, az élet értelme, valamint a halál. Ezek olyan kérdéseket vetnek fel, amik könnyedén megingathatják azokat az embereket is, akik egyébként biztosak magukban. Ha valaki hagyja, hogy a létbizonytalanság vegye át az uralmat az élete felett, azzal jelentősen csökkenti az esélyét annak, hogy megtalálja a helyes utat, hiszen az egzisztenciális szorongás könnyen begyűrűzhet. Ez természetesen a legkevésbé sem jelenti azt, hogy mindannyian depresszióra vagyunk kárhoztatva, azt viszont igen, hogy meg kell tennünk azt a szívességet saját magunknak, hogy olykor befelé figyelünk.

Ha szembenézünk a félelmeinkkel és megismerjük azokat, megtanuljuk, hogyan tudjuk kezelni az egzisztenciális szorongást. Azt kell elérnünk, hogy higgyünk saját magunkban, hiszen ezáltal elkerülhetjük azt az érzést, hogy ki vagyunk szolgáltatva a külső körülményeknek és eseményeknek. Mindez egy nagyon komoly belső munkát követel, ennek ellenére mindenképpen érdemes időt és energiát szánni rá, hiszen amellett, hogy lecsendesíthetjük az egzisztenciális szorongást, a hétköznapi problémákkal is könnyebben tudunk megbirkózni.

Amennyiben úgy érzi, hogy nem tudja kontroll alatt tartani a szorongást és a létbizonytalanság érzését, érdemes szakember segítségét kérnie, aki támogatni tudja abban, hogy megtalálja a belső biztonságot. Thiery Henriette klinikai szakpszichológus Önnek is segíthet leküzdeni a szorongást! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!