A sématerápiás módszereket Dr. Jeffrey Young dolgozta ki körülbelül 30 éve, főképp a személyiségzavarban, vagy a kapcsolati problémáktól szenvedőknek. A sématerápia a páciens személyes mechanizmusaira, sémamódjaira, és az ezek által aktivált érzelmi működésre koncentrál, és a hosszú távú módszerek közé tartozik.

A sématerápiás módszerek alkalmazása során a terapeuta feladata, hogy megtanítsa a pácienst az érzelmi szükségleteinek kontrollálására, illetve a mások szükségleteiről való gondoskodásra. Itt fontos az is, hogy a korábbiakban milyen tünet, illetve séma akadályozhatta meg ezeket a folyamatokat. Ezekből, az alapvető szükségletek felismerésének fejlesztésével a belső, lelki folyamatokra lehet összpontosítani.

A terapeuta többféle sématerápiás módszerrel dolgozik; például ilyenek a kognitív és élményalapú stratégiák, a viselkedési minták megszakítása, a terápiás kapcsolat felhasználása, vagy a sémamód munka. A sématerápiás módszerek a korai fejlődés, az alapsémák, az érzelmi világ és a küzdési stratégiák sérülését, illetve problémás működését képesek javítani; ilyenek például a személyiségzavarok, a kapcsolati problémák, illetve az affektív zavarok.

A sématerápiás módszereket egyre több szakember alkalmazza akár egyéni, akár csoportos foglalkozásokon a páciensei érdekében, hiszen bizonyítottan hasznosak és működőképesek, ezért mi is úgy döntöttünk, hogy elérhetővé tesszük őket a pácienseink számára. Cégünk, a Pszicho-Menta Humán Szolgáltató Bt. budapesti magánrendelőjében Ön is igénybe veheti a sématerápiás módszereket, ha úgy érzi, hogy segítségre lenne szüksége. Ha további információra lenne szüksége a témával kapcsolatban, keresse fel a www.pszicho-menta.hu címen elérhető weboldalunkat!

Ha kérdése lenne a sématerápiás módszerekkel kapcsolatban, vagy időpontot szeretne foglalni az első konzultációra, vegye fel velünk a kapcsolatot a 06-30-291-7318-as telefonszámunkon, vagy írjon nekünk üzenetet a ttsolyom@gmail.com e-mail címünkre!