A melanoma a bőr pigment termelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Kialakulhat meglévő anyajegyből, különösen akkor, ha az állandó erős UV sugárzásnak, vagy mechanikai ártalomnak van kitéve, de megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen is. Elsősorban a középkorúak betegsége, de újabban egyre többször jelenik meg fiatalabbakon is. Rendszeres önvizsgálattal és bőrgyógyászati rendelőben végzett szűrésekkel szerencsére idejekorán felismerhető és kezelhető.

A melanoma a bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát adja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A betegség lefolyása a tumor vastagságától függ; annál rosszabb túlélés esélye, minél vastagabb a daganat. A bőrrák kezelése elsősorban a sebészi eltávolítás, amit szükség esetén más terápiákkal is kiegészítenek. A daganatot – vastagságától függően – 1-3 centiméteres biztonsági zónával együtt távolítják el. A sebészi kezelést immunterápia egészíti ki, illetve áttéteknél kemoterápiát és immunterápiát is alkalmaznak.

Az időben felfedezett estekben a terápia 90%-os gyógyuláshoz vezethet, nyirokcsomó áttét esetén viszont az ötéves túlélés esélye 40%, távoli áttét esetén pedig már csak 5%. A daganatos betegek 5 éves követése a melanoma esetén is szükséges, egyrészt az eltávolított elváltozás ellenőrzése, másrészt az esetleges új daganatok kiszűrése miatt, és ez az első évben 3-6 havonta, második évben félévente, harmadik évtől évente történik.

Nagyon fontos, hogy a betegséget idejében felismerjük és kezeljük, ezért a rendszeres önvizsgálat mellett időnként látogasson meg egy bőrgyógyászati rendelőt is, az anyajegyszűrés ugyanis az egyetlen lehetőség arra, hogy időben elkezdődhessen a terápia! A Phlebo-Med bőrgyógyászati rendelőben hatékonyan végzik a melanoma vizsgálatát és ezzel a gyógyulás esélyét is növelik! További információért látogassa meg a www.phlebo-med.hu-t, kérdés esetén pedig hívja a 06-30-902-0703-as telefonszámot, vagy írjon az info@phlebo-med.hu e-mail címre!