Mindenki tudja, hogy a vitaminok segítik a szervezet egészséges működését és hogy vannak köztük létfontosságúak, mint a C-vitamin. De mit csinálnak pontosan és miért van szükség rájuk egyáltalán? Cikkünkben az összes lényeges információt összeszedtük ezekről az alapvető tápanyagokról, melyek vitamin webáruházunkban is megtalálhatók.

Mi a vitamin?

Olyan összetevő, melyre a testünknek feltétlenül szüksége van a működéshez. Mivel előállítani általában nem tudjuk, táplálék formájában kell pótolnunk. Kivéve a D-vitamin, mely a bőrben is tud képződni napfény hatására és a B3 vitamin, melyet elő tudunk ugyan állítani, de szükség van a pótlására. Összesen 13 vitaminról tudunk, melyeket mikrotápanyagnak neveznek, mert általában kis napi mennyiségben van rájuk szükség.

Miért van szükségünk vitaminokra?

Vitaminok nélkül a testünk nem lenne képes olyan alapvető folyamatok végrehajtására, mint a tápanyag energiává alakítása, a csontok, fogak, izmok, bőr, vér, haj felépítése, valamint az agy, az idegrendszer, az immunrendszer és a látás épségének megőrzése. Egyes vitaminok más tápanyagokkal együtt működnek legjobban, például a C-vitamin segíti a vas felszívódását, míg a D-vitamin a kalciumét. Az A, C, E vitaminok pedig antioxidáns hatással is rendelkeznek, azaz segítik a sejtek védelmét.

Milyen típusok vannak?

Két csoportba sorolhatók: vízben oldódó, mint a C és a B vitaminok, és zsírban oldódó, mint az A,D, E, K vitaminok. A különbség, hogy a zsírban oldódó vitaminok tárolódnak a szervezetben, így nem kell minden nap fogyasztani ezeket, míg a vízben oldódók nem tárolódnak, a vizelettel megszabadul a feleslegtől a szervezet.

Melyek a legfontosabbak?

Az összes vitamin nélkülözhetetlen, de vízben oldódó vitaminokat minden nap fogyasztani kell, melyek szerencsére sok ételben is megtalálhatók. A C-vitamin például a citrus gyümölcsökben, paprikában, eperben, brokkoliban, a B vitaminok a a teljes kiőrlésű gabonafélékben, májban, húsban, hüvelyesekben. A D-vitamin szedése azért fontos, mert a lakosság nagy része D-vitamin hiányos, noha a hal és a tojás is gazdag D-vitamin forrás.

www.gyogyfuvesbolt.hu–ra kattintva vitamin webáruházunkban minden létfontosságú vitamint megtalál, melyre szüksége lehet! Lépjen kapcsolatba velünk a +36/01-466-88-69-es telefonszámon, vagy írjon e-mailt az info@gyogyfuvesbolt.hu címre!