bulimia komoly egészségügyi következményekkel jár hosszú távon. A felismerés és a segítségnyújtás létfontosságú, életbevágó minden beteg számára.

A bulimia nervosa egy étkezési zavar, ami komoly és rendszeresen jelentkező falási rohamokkal jár együtt. A beteg egészségtelenül sok ételt fogyaszt el egyszerre, majd jellemzően hánytatás útján megszabadul a megevett ételtől. Ez a magatartás súlyos hatással van a beteg szervezetére. Ugyan az anorexiával ellentétben nem éhezteti magát, ennélfogva a testsúlya nem alacsony, ám az egészségtelen étkezési szokások mégis káros hatással vannak rá.

bulimiás beteg önértékelése negatív, nincs megelégedve a súlyával, kövérnek látja magát, szorong. A bulimia könnyűnek látszó megoldást jelent, mert a beteg sok ételt vehet magához, a hánytatással pedig megszabadulhat a hízást okozó kilóktól. A bulimia vezethet súlyos dehidratációhoz, vitaminhiányhoz a hánytatás következtében. Hosszú távon ez az állapot megterheli a szívet, rontja a vesék működését, ödémásodást idézhet elő, az endokrin rendszer zavarai, anyagcsere zavarok lépnek fel, a gyomorsavtól károsodik a fogzománc, a száj, a torok, vagy a nyelőcső nyálkahártyája.

bulimia felismerése a rokonok barátok számára nem egyszerű, mert a beteg titkolja az állapotát. A segítség életmentő lehet, így fontos figyelni a tünetekre. A bulimiás beteg kontrollálhatatlanul kívánja az ételt, az evés pedig stresszlevezetést jelent számára. A beteg gyakran zárkózott, kerüli a társaságot, az evés jelenti az örömet számára, társaságban jellemzően nem fogyaszt semmit. A túlevést kísérheti túlzott sportolás vagy éppen koplalás is a testsúly megtartásra vonatkozó erőfeszítésekhez kapcsolódóan. Sok vizet iszik, hashajtókat vásárol, sok ételt halmoz fel, étkezés után a mosdóban tűnik el. Az arc puffadt lesz, a nyirokcsomók megduzzadnak a hánytatás következtében.

www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!